Proje Süreçlerinizin Görünmeyen Kahramanları Kontrol Mühendisleri

Proje Süreçlerinizin Görünmeyen Kahramanları Kontrol Mühendisleri

Kontrol mühendisliği elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı çok çeşitli dinamik sistemleri modelleyen ve bu sistemlerin amaçlanan ve planlanan şekilde davranmasını sağlayacak bilgi ve teknolojilerin tasarımını, üretimini yapan ve uygulayan bir mühendislik disiplinidir. İstenen davranışları kontrollü bir şekilde veren bir sistem tasarlamak için kontrol teorisi ilkelerini kullanır. Kontrol mühendisleri verimliliği artırmaya ve şirketiniz için en uygun stratejik yöntemleri geliştirmeye odaklanırlar.

Genel olarak işletmelerimizde uyguladığımız proses süreçlerinde gereksiz manuel kontrolleri ortadan kaldırmak ve bize önemli miktarda paraya mal olabilecek insan hatalarını azaltmak isteriz. İşte bu noktada bizler için bu isteklerimizi yerine getiren gizli kahramanlarımızdır kontrol mühendisleri. Üretim tesislerimizdeki proseslerimizi optimize eder ve kalite kontrol sistemlerini uygularlar. Yeni süreçlerin uygulanmasını tasarlar, test eder ve denetlerler. Hatta, kimi zaman projelerimiz henüz hayata geçmeden önce de çeşitli yöntemler ile kontroller gerçekleştirmektedirler.

Kontrol mühendislerinin proje süreçlerimizde bu kadar önemli bir role sahip olmasının nedeni hali hazırda işleyişini sürdüren dinamik sistemler üzerinde çalışıyor olmalarıdır. Üzerinde çalıştıkları dinamik sistemler mekanik, elektik, kimyasal, metalurjik, elektronik veya pnömatik elemanların koordineli bir şekilde çalıştığı kompleks sistemlerdir. Kontrol mühendisleri bu sistemleri analiz eder, tasarlar ve optimize ederler. Düzen, malzeme ve bilgi akışı veya makine yerleşimlerini planlarlar. Performansı değerlendirerek ve iyileştirmeler önererek ve uygulayarak üretim verimliliğini artırmaktan da sorumludurlar.

Kontrol mühendisliği oldukça geniş kapsamlı bir mühendislik alanıdır ve kontrol mühendisleri güç sistemleri, biyolojik sistemler, ekonomik sistemler, sosyal sistemler gibi birçok alanda faaliyet göstererek süreçlerinize katkı sağlayabilirler. Bu sistemler içerisinde yaptıkları işler şu şekildedir:

  • Proses analizi ve kontrolü
  • Modelleme ve simülasyon yapma
  • Sistem tasarımı
  • Sürücü sistem tasarımı
  • Hareket kontrol sistemleri tasarımı
  • Akıllı sistem tasarımı
  • Endüstriyel iletişim sistemleri tasarımı
  • Bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarımı
  • Motor VFD uygulamalarını, endüstriyel PLC‘leri ve görüntü sistemlerini kullanma
  • Özel yarı otomatik montaj hattı takım oluşturma

Örneğin bir kontrol mühendisi uçaklarda bulunan frenleme sistemlerini tasarlar ve geliştirir. Burada yaptığı iş fren sistemlerinin farklı hızlar, farklı yol koşulları ve farklı sıcaklıklar gibi farklı koşullar altında nasıl davranacağını kontrol etmek, geliştirmek ve geliştirdiği sistemi uygulamaya sokmaktır.

Oskon Otomasyon olarak güçlü ve deneyimli ekibimizle proje süreçlerinizi iyileştirmek için sizlerle çalışmaktan memnuniyet duyacağız.